’s Nachts vaak plassen in de overgang: de oorzaak (+ 3 bewezen tips om dit te verminderen).

Word je ’s nachts steeds wakker omdat je naar het toilet moet? Je bent niet de enige. Veel vrouwen in de overgang ervaren dit, en het kan je slaap flink verstoren. Terwijl je lichaam juist rust nodig heeft, haalt een volle blaas je keer op keer uit je diepe slaap.

Maar waarom gebeurt dit eigenlijk? In deze blog ontdek je de belangrijkste oorzaken van nachtelijk plassen tijdens de overgang én krijg je 3 tips om dit te verminderen, zodat je weer ongestoord kunt slapen.

1 – Waarom moeten veel vrouwen vaker plassen tijdens de overgang?

Voor en tijdens de overgang maken vrouwen veel hormonale veranderingen door. Afname van de vrouwelijke hormonen, zoals oestrogeen en progesteron, heeft een breed scala aan effecten op het lichaam, zo ook op de blaas en de urine wegen. Tijdens de overgang kunnen vrouwen merken dat ze vaker wakker worden en moeten plassen.

Oestrogeen helpt de bekkenbodemspieren en de blaaswand soepel en sterk te houden. Wanneer het oestrogeenniveau tijdens de (pre) overgang daalt, kan dit de functie van de bekkenbodemspieren en de blaas beïnvloeden waardoor je minder controle over de blaas kunt ervaren. Progesteron, ons rusthormoon heeft een rustgevend effect op het lichaam, zo ook op de spieren. Daalt dit hormoon dan kan het zijn dat de spieren waaronder de bekkenbodem teveel aangespannen blijft wat problemen kan geven met urineren. Dit kan overdag voor problemen zorgen, maar soms ook in de nacht.

2 – Oorzaken van ‘s nachts vaak plassen en een verstoorde nachtrust

Dit kan allereerst komen doordat vrouwen van boven de 40 gevoeliger worden voor stress. Hierdoor slaap je lichter en wordt je vaker wakker. Wanneer je wakker bent signaleert je brein dat er vulling in de blaas is en je naar de wc moet. Dit zijn vaak kleine plasjes die echt wel tot de volgende dag hadden kunnen wachten. Slaap je diep, dan geven de nieren een stofje af waardoor ze inactief worden gedurende de nacht. Ze weten namelijk dat je niet elke keer uit wil om te gaan plassen. Is de kwaliteit van je slaap niet goed genoeg, dan kan het dus zijn dat je wakker wordt en je vervolgens signaleert dat je moet plassen. Je wordt vaak dus niet wakker gemaakt om te moeten plassen. Daarnaast kan de afname van oestrogeen de bekkenbodemspieren minder effectief maken waardoor je gevoeliger wordt voor aandrang. Ook kunnen hormonale schommelingen de vochtbalans in het lichaam beïnvloeden waardoor je meer aandrang kan ervaren. Er zijn dus een aantal factoren die ervoor kunnen zorgen dat je ‘s nachts naar het toilet wil, maar hier kan je wat aan doen. Zoals jullie mij kennen, kan ook dit weer klein en praktisch.

3 – Drie praktische manieren om ‘s nachts minder vaak naar de wc te moeten

Zorg voor voldoende ontspanning en rust momenten. Hierdoor zorg je ervoor dat je in een diepe slaap valt en je nieren dus inactief worden zodat je gewoon de volgende ochtend pas weer hoeft te plassen.

Stop op tijd met drinken voor je naar bed gaat. Merk je dat ‘s avonds nog veel dorst hebt, dan heb je overdag niet genoeg gedronken en moet je er de volgende dag voor zorgen dat je genoeg drinkt. Zo kan je in de avond op tijd stoppen met drinken en voorkomen dat je blaas wel geleegd moet worden tijdens de nacht.

Wordt je toch wakker en moet je plassen? Ga dan naar het toilet maar zorg dat de activiteit zo rustig mogelijk is. Houd zoveel mogelijk lichten gedempt of uit (veiligheid voorop natuurlijk). Zorg dat je geen klok tegenkomt (dan kan je ook niet gaan piekeren over de tijd) en als je weer in bed ligt dan ga je weer proberen te slapen (zonder je telefoon te checken).

4 – Wat kun je overdag doen om nachtelijk plassen te verminderen?

Eigenlijk kun je het grootste deel overdag doen. Het is belangrijk dat je door de dag heen genoeg momenten hebt genomen om uit te staan. Zo zorg je ervoor dat je rustiger bent, het ontspannen makkelijker lukt en je de kwaliteit van je slaap positief beïnvloed.

Zorg er overdag voor dat je genoeg drinkt zodat je ‘s avonds geen dorst meer hebt. Veel mensen vergeten te drinken overdag en merken dat wanneer ze tot rust komen ook willen gaan drinken.

Stop met het intrekken van je navel! Veel vrouwen doen dit. Omdat hun buik dan platter is, ze dit zo hebben geleerd of zich oncomfortabel voelen. Het is echter niet handig. Op het moment dat je constant je buik aanspant zet je heel veel spanning op je bekkenbodem. Deze kan op den duur niet nog meer aanspannen waardoor je de werking verstoord.

Lekker los laten dus!

5 – Wanneer is het verstandig om medische hulp in te schakelen?

Heb je meerdere dingen geprobeerd, maar blijf je constant wakker worden om te plassen of moet je er echt 4-6x per nacht uit. Neem dan even contact op. Dan kijk ik wie jou het beste kan helpen. Soms ben ik dat, maar soms is een bekkenfysio eerst nodig om controle over de bekkenbodem en de blaas terug te krijgen.

Meer grip op je hormonen? Download hier gratis tips voor hormonale balans.

Wil je meer lezen?

Kijk hieronder naar meerdere blogs die ik heb geschreven.

Meer over anticonceptie en hormonen

Anticonceptie & hormonen uitgelegd: alles wat je moet weten over de pil & spiraal.

Ben je benieuwd wat de pil doet met je hormonen en je cyclus of twijfel je over de vorm van anticonceptie? Ik heb verschillende opties uitgewerkt die hormoonvriendelijk zijn. Zo zorg je voor jezelf en je lichaam.

Kan je niet slapen door piekeren? Zo verhelp je dit stap voor stap.

Piekeren, stress en een onrustig gevoel. Genoeg factoren die je avond aan avond uit je slaap kunnen houden. Lees hier hoe je de uitknop vindt en eindelijk weer ontspannen kan slapen.

Verbeter direct je slaap

Elke nacht wakker liggen en maar niet in slaap kunnen komen? Met deze bewezen methode verbeter je jouw slaap direct, zonder ingewikkelde routines.