Kan je niet slapen door piekeren? Zo verhelp je dit stap voor stap.

Je ligt in bed, moe en klaar om te slapen… maar je gedachten blijven maar razen, je voelt de onrust. “Heb ik die e-mail wel goed verstuurd?”, “Wat als morgen alles misgaat?”, “Ik moet écht eerder naar bed.” Herkenbaar?

Piekeren is een van de grootste boosdoeners als het gaat om slaapproblemen. Terwijl je lichaam rust nodig heeft, blijft je brein in de hoogste versnelling draaien. Gelukkig kun je hier iets aan doen! In deze blog ontdek je waarom je ’s nachts blijft malen én hoe je stap voor stap je hoofd tot rust brengt, zodat je eindelijk weer lekker slaapt.

1 – Waarom voelt je hoofd zo onrustig als je wilt slapen

Je staat nog aan. Tegenwoordig zijn we de hele dag druk en gaan van de ene naar de andere afspraak. Hierdoor staan we constant aan en lukt het ons niet om even uit te gaan. Wanneer je op deze manier je dag indeelt dan zal je merken dat je hoofd overuren draait als je naar bed gaat. Er is immers nog een hele dag te verwerken en daardoor krijg je een onrustig gevoel. Veelal zijn we nog druk bezig voor we naar bed gaan waardoor je pas tot rust komt als je in bed gaat liggen. Je brein neemt dan de tijd om alles te verwerken. Ookal voel je je heel moe, je kan toch niet slapen.

Waar zit toch dat uitknopje? Helaas, ik kan je niet zeggen waar dat ene uitknopje zit. Wel kan ik je uitleggen hoe je ervoor zorgt dat het piekeren stopt. Dit doe je niet pas in bed, maar juist overdag.

2 – De invloed van stress en piekeren op je nachtrust

Stress en piekeren kunnen een negatieve impact hebben op je slaap. Zeker wanneer je een negatieve stressmindset hebt. Dit houd in dat je stress als iets slechts ziet i.p.v. positief. Hier later meer over, want ik heb hier een andere kijk op 😉

Doordat we de hele dag door racen, veel te doen hebben en weinig uit staan houden we constant ons systeem geactiveerd. Vele kennen dit als je stresssysteem. Dit zorgt ervoor dat je alert bent voor het eventueel naderende gevaar. Alleen hebben we in onze maatschappij (bijna) geen echte gevaar situaties meer.

Door het constant aan staan ervaar je onrust overdag, maar ook voor het slapen. Het lukt je niet om te ontspannen, hoe vaak je dit advies ook krijgt. Misschien herken je het ook wel. Je probeert allerlei ademhalingstechnieken en meditaties, maar eigenlijk wordt je er niet echt rustig van of het helpt maar voor korte tijd. Niet gek, want je systeem staat nog steeds aan, en is nog steeds alert voor gevaar. Dit heeft allerlei fysieke reacties tot gevolg.

3 – Wat gebeurt er in je lichaam als je niet kunt slapen door stress?

Wanneer je niet kan slapen door stress staat je lichaam aan. Je spieren zijn gespannen, je kaken strak op elkaar geklemd, je voelt je gejaagd, gestresst en hebt een strakke focus. Hierdoor lukt het je niet om te ontspannen en komt je niet in je herstel systeem. Je slaapt, maar niet diep en herstelt ook niet goed. Het kan zijn dat je niet goed inslaapt, voortdurend wakker wordt, te vroeg wakker wordt of niet uitgerust wakker wordt. Niet gek, want je stond ook ‘s nachts nog steeds aan. Houdt dit een tijdje aan dan leer je ook nog een ongunstig slaappatroon aan waardoor je in een vicieuze vermoeiende cirkel beland. Je voelt je moe en futloos en ontwikkelt misschien ook wel klachten. Want slecht slapen heeft een effect op je hormonen en je hormonen hebben een effect op hoe jij je voelt.

4 – Hormonen en slaap: hoe verstoringen zorgen voor een onrustig gevoel

Heb je veel stress? Dan maak je veel cortisol aan, ons stress hormoon. Hoge cortisol levels zorgen ervoor dat je een onrustig gevoel krijgt. Het zorgt dat je alert en wakker bent. Melatonine is ons slaaphormoon en de tegenhanger van cortisol. Maar wanneer jij teveel cortisol aanmaakt dan zal dat winnen van melatonine. Hierdoor merk je dat je wakker blijft en dus niet goed slaperig kan worden. Hoe alerter je bent, hoe onrustiger je wordt. Zeker wanneer dit lang aanwezig blijft.

Als je dit leest denk je misschien pfoee, hoe kom ik hier weer vanaf? Logisch, maar het is minder ingewikkeld dan je denkt. Door een aantal kleine dingen aan te pakken kan je al een groot verschil maken.

5 – Praktische tips om je hoofd tot rust te brengen voor het slapengaan

Rustig worden doe je dus niet alleen in de avond, maar juist overdag. Zorg er overdag voor dat je ook even uit gaat. Dat klinkt voor de meeste van ons altijd als een hele opgave, maar dat hoeft het niet te zijn. Gebruik de ‘’verloren’ momenten om even te niksen of te lummelen. Ben je 10 min te vroeg voor je afspraak? Gebruik 5 minuten om een ommetje te maken of om je heen te kijken. Laat de telefoon in je zak, want die maakt je weer alert.

Gebruik je pauzes om ook echt pauze te houden. Praat over koetjes en kalfjes en bewaar het werkoverleg voor tijdens het werk.

Ga naar buiten, het liefst in de natuur. De buitenlucht zorgt voor rust, ontspannen en voor het optimaliseren van je circadiaans ritme.

6 – Voeding en leefstijl die bijdragen aan een diepe, ontspannen slaap

Zoals je ziet kan je heel veel invloed uitoefenen op je slaap. Daarnaast krijg ik altijd de vraag wat je met voeding kan doen om beter te slapen. Qua voeding is de eerste tip altijd: Beperk je Cafeïne inname. Onbewust wordt er heel veel (lauwe) koffie gedronken. Cafeïne heeft een activerende werking. Drink je dus regelmatig een kopje koffie dan activeer je je systeem nog een beetje extra wat ervoor zorgt dat je onrustig bent. Beperk je kopjes koffie tot maximaal 2 per dag voor 14.00 uur. En wees bewust van alle andere drankjes waar ook een activerende stof in zit zoals energydrank en groente thee bijvoorbeeld.

Wel geef ik altijd als tip mee, vervang je kopje koffie voor iets anders. Het gewoon niet doen is veel lastiger dan op dat moment een kop thee te pakken of de trap op te rennen voor wat energie.

7 – Wanneer moet je extra opletten en hulp inschakelen?

Slaap je al langere tijd niet goed en merk je veel onrust? Dan is het goed om hulp in te schakelen. Door langere tijd slecht te slapen wordt slapen echt een ding. Hierdoor komen er ook nog gedachten en gedragingen bij die niet helpen.

Lukt het je ondanks alle oefeningen, yoga lessen en tips niet om tot rust te komen? Dan heb je hier een duwtje in de goede richting voor nodig.

PS: schaf geen dure hulpmiddelen of drankjes aan die voor rust zouden moeten zorgen. Je kan dit ook gewoon jezelf aan leren.

Wil je structureel beter slapen? Download hier gratis tips voor beter slapen.

Wil je meer lezen?

Kijk hieronder naar meerdere blogs die ik heb geschreven.

Meer over anticonceptie en hormonen

Anticonceptie & hormonen uitgelegd: alles wat je moet weten over de pil & spiraal.

Ben je benieuwd wat de pil doet met je hormonen en je cyclus of twijfel je over de vorm van anticonceptie? Ik heb verschillende opties uitgewerkt die hormoonvriendelijk zijn. Zo zorg je voor jezelf en je lichaam.
's nachts vaak plassen overgang

’s Nachts vaak plassen in de overgang: de oorzaak (+ 3 bewezen tips om dit te verminderen).

‘s nachts wakker worden om te plassen is niet normaal. Maar het gebeurd wel heel vaak en zeker bij vrouwen in de overgang. Ik neem je mee in het waarom en wat je er aan kunt doen.

Verbeter direct je slaap

Elke nacht wakker liggen en maar niet in slaap kunnen komen? Met deze bewezen methode verbeter je jouw slaap direct, zonder ingewikkelde routines.