De pil, het spiraal… ze worden vaak gezien als simpele oplossingen voor anticonceptie. Maar wist je dat ze ook een grote invloed hebben op je hormonen en hoe je je voelt? Van stemmingswisselingen tot vermoeidheid – anticonceptie doet meer met je lichaam dan je misschien denkt.
In deze blog leg ik je duidelijk uit hoe de pil en het spiraal werken, wat ze doen met je hormonen en waar je op moet letten bij je keuze, zodat jij een weloverwogen beslissing kunt maken.
1 – Wat doet (hormonale) anticonceptie?
Hormonale anticonceptie, zoals de pil, zorgt er voor dat je connectie tussen de hypofyse en je eierstokken wordt geblokkeerd. Het zijn synthetische hormonen waardoor je cyclus kunstmatig wordt i.p.v. natuurlijk. Het onderdrukt eigenlijk de aanmaak van natuurlijke hormonen om zwangerschap te voorkomen. Helaas verstoord daarmee ook je natuurlijke hormoonbalans. De mate van het effect ligt aan de anticonceptie die je gebruikt. De een heeft meer invloed op je hormonen en je cyclus dan de ander.
2 – Wat doet de pil met je hormonen en je natuurlijke cyclus?
Een veel gebruikte anticonceptie methode is de pil. De pil zorgt er voor dat je eitje niet springt en dat het zaad minder makkelijk je baarmoedermond passeert. Je bent wel maandelijks ongesteld, maar dit is alleen een onttrekkingsbloeding. Je hebt eigenlijk een kunstmatige cyclus met synthetische hormonen i.p.v. een natuurlijke cyclus.
De pil heeft verschillende voor- en nadelen.
Een voordeel van de pil is dat het gemakkelijk te gebruiken is. Je slikt het dagelijks en de betrouwbaarheid is hoog. Door te spelen met je stopweek kan je invloed hebben op je ‘’menstruatie’’ week. Dit kan handig zijn wanneer je een lange reis hebt geboekt bijvoorbeeld. Helaas heeft de pil ook verschillende nadelen. Zoals de bijwerkingen. Veel vrouwen ervaren klachten zoals hoofdpijn, laag libido, depressieve gevoelens, aankomen, vlakke emoties en/ofje niet meer echt vitaal en happy voelen. Je kan moeilijker gewicht verliezen doordat de pil je schildklier beïnvloedt. Doordat de pil eigenlijk gewoon een medicijn is heeft je lever het zwaar te verduren. Deze is hard aan het werk om de pil te verwerken terwijl de lever juist een hele belangrijke functie heeft in de rest voor hoe jij je voelt. Als laatste en een belangrijke. Je hebt een kunstmatige cyclus zonder echte menstruatie. Hierdoor weet je niet hoe je er hormonaal voorstaat.
Deze voor en nadelen kunnen je doen twijfelen of je nu wel of niet moet stoppen. Dat snap ik! Heb ik zelf ook gehad. Lees snel verder om nog meer te verdiepen in het waarom.
3 – Wanneer is stoppen met de pil een goed idee?
Stoppen met de pil is altijd iets dat je zelf moet beslissen. Zelf ben ik jaren geleden gestopt met de pil en heb ik de voordelen mogen ervaren. Wel heb ik me eerst goed ingelezen en verdiept in de verschillende opties die er zijn en wat hierbij de voor en nadelen zijn. Voor mij was de reden om te stoppen dat ik mijn natuurlijke cyclus wilde leren kennen en omdat ik zo gezond mogelijk wil leven.
Wanneer je wil weten hoe je er hormonaal voor staat of geen synthetische hormonen meer wil toevoegen kan je stoppen met de pil. Daarnaast kan het ervaren van bijwerkingen of klachten ook een reden zijn om te stoppen.
Wens je echter niet zwanger te worden dan is het wel ten zeerste aan te raden om een vervangende anticonceptie methode toe te passen.
Maar hoe vervang je de pil met een hormoonvriendelijke anticonceptie en waar doe je goed aan? Een zoektocht die ik je wil besparen.
4 – Welke anticonceptiemethoden kunnen de pil vervangen?
Er zijn verschillende anticonceptie methoden die de pil kunnen vervangen. Het is afhankelijk van je situatie welke het meest geschikt is voor jou. Ik neem je mee in de schillen en de voors en tegens. Kies zelf uit wat het beste bij je past.
Hormoonspiraal
Een hormoonspiraal is gemaakt van kunstof en wordt door een arts in je baarmoeder geplaatst. De bekenste is het Mirena spiraal. Deze geeft elke dag een beetje van het hormoon progestageen af. De kans om zwanger te raken is ongeveer even groot als bij de pil. Ook de mirena spiraal heeft voor en nadelen. Zo hoef je 5/6 jaar lang nergens over na te denken, je krijgt minder hormonen in je bloed dan bij de pil, je hebt minder bloedverlies bij ongesteldheid (soms wordt je helemaal niet meer ongesteld) en als je hem laat verwijderen ben je vrij snel weer in je eigen maandelijke hormonale ritme.
De nadelen van de Mirena is dat het je stresshormoon cortisol kan verhogen. Sommige vrouwen ervaren dit doordat ze zich gejaagd voelen of wolken in hun hoofd. Je kan je ongesteldheid niet uitstellen (dat kan met de pil wel), en ook de mirena kan bijwerkingen zoals hoofdpijn, puistjes en haaruitval.
Koper spiraal
Zelf heb ik nu een paar jaar een koper spiraal en dit bevalt me prima. Dit spiraaltje is ook van kunstof gemaakt en ziet er uit als een klein ankertje. Er zit een dun koperdraadje om het spiraal heen gewikkeld. Een koperspiraaltje wordt door de huisarts geplaatst en geeft geen hormonen af. De kans dat je toch zwanger kunt raken is ongeveer even groot als bij de pil. Niet groot dus.
Een koper spiraal heeft ook weer voor en nadelen. Zo is het een voordeel dat je 5-10 jaar nergens over hoeft na te denken en het is, samen met een condoom, het meest veilig voor je hormoonbalans. Je hebt een normale hormonale cyclus.
De nadelen van een koperspiraal kunne zijn dat je ongesteldheid langer duurt en dat je meer bloedverlies en pijn ervaart. Veel vrouwen ervaren heftigere bloedingen dus wanneer je dit nu al hebt dan is een koperspiraal niet aan te raden.
Daysy
Met de daysy kun je simpel en nauwkeurig onderscheid maken tussen je vruchtbare en onvruchtbare periode binnen je natuurlijke menstruatie cyclus. Je meet dagelijks je lichaamstemperatuur en in combinatie met informatie over je menstruatiedagen, laat Daysy je meteen zien of je een vruchtbare of onvruchtbare dag hebt. Daysy is 99.4% nauwkeurig in het onderscheiden van vruchtbare en onvruchtbare dagen. Natuurlijk geld dit zoals bij alle anticonceptie, wanneer je het gebruikt zoals staat voorgeschreven.
Het voordeel van de Daysy is dat je een natuurlijke hormonale cyclus hebt waarbij je de ovulatie en menstruatie niet onderdrukt. Het nadeel is dat je dagelijks je temperatuur moet meten wat discipline vraagt. Ben je iemand die dit soort dingen vergeet of je hebt een erg onrustige periode dan zou ik dit niet aanraden.
5 – Spiraal vs. pil: wat is de beste keuze voor jouw hormoonbalans?
Dit is dus afhankelijk van je wens en je situatie. Wil je weer een natuurlijke cyclus dan kan je kiezen voor een spiraal. De mirena of een koper spiraal hangt af van je huidige menstruatie en situatie. Wel heb je bij deze beide opties minder of geen synthetische hormonen waardoor dit een positief effect heeft op je hormoonbalans. Met de pil is het lastig te zeggen hoe je hormoonbalans eruit ziet.
6 – Wat als je hormonen uit balans raken door anticonceptie?
Wanneer je uit balans raakt door anticonceptie dan is het belangrijk dat je kijkt naar de andere opties. Voor sommige vrouwen werkt de Mirena heel goed, maar voor anderen juist weer niet. Laat je inlichten en adviseren om hier een keuze in te maken. Je hoeft het niet alleen te doen.
PS: ik wil je echt op je hart drukken om altijd advies in te winnen bij een professional en een keuze te maken die bij jou situatie past.
Meer inzicht in je hormonen? Download hier gratis tips voor hormonale balans.