Wakker liggen is het ergste dat er is. ’s Nachts lijkt alles erger, groter en vervelender. Je partner maakt enorm veel geluid (of lijkt dat maar zo), heb je dit wel goed gedaan, kan die mug niet ergens anders haar maaltje gaan zoeken? Je wilt nu toch echt weer slapen want er staat morgen nog zóveel op de planning. Je drukt je ogen dicht en zegt tegen jezelf: en nu ga je slapen! Na een uur lig je nog steeds wakker, je bent al 10x omgedraaid, al 2x naar de wc geweest en hebt je appjes bijgewerkt. Je hoofd is nog voller dan voor je ging slapen en je maakt je ook nog eens druk om hoe je morgen de dag gaat doorkomen na zo’n slechte nacht.

Herkenbaar? Dat zou best eens kunnen. Veel mensen worden een paar keer per nacht wakker of kunnen niet inslapen na het wakker worden. Maar wat doe je hier nou aan? Op internet is er een grote brei aan informatie te vinden met alle dingen die goed zouden zijn om lekker te slapen. Ik hoor vaak dat er allerlei dingen worden aangeschaft om maar beter te slapen. Werkt dit nou echt?

Laten we vooropstellen dat we heel veel zelf kunnen doen om beter te slapen. Wanneer je wordt geboren, kun je gewoon slapen. Je lichaam en brein hebben slaap nodig om te ontwikkelen. We verstoren het zelf gedurende ons leven, waardoor we een slecht slaappatroon ontwikkelen. Wat nou dé oplossing is?

Dat is niet zo 1, 2, 3 te zeggen. Het ligt eraan waarom jíj niet slaapt.
Allereerst is het belangrijk dat de basis op orde is. Zorg voor ritme, rust, een goede ademhaling en gezondheid. Maar hoe doe je dat? Het is druk; je hebt helemaal geen tijd voor ritme, rust en het koken van een gezonde maaltijd.

Begin bij het begin, het makkelijkste voor jou. Welke kleine stap kun jij zetten om weer die rust te ervaren? Hierbij alvast wat inspiratie.

  1. Neem pauze overdag. Zorg dat je door de dag heen verschillende pauzemomenten hebt. Kijk wat er mogelijk is. Natuurlijk is een half uur pauze fijn, maar neem jij nu nooit pauze start dan eens met 10-15 minuten. Door overdag al een paar keer te stoppen leer je weer aan en uit staan. We jagen de hele dag door en verwachten van ons lichaam dat we ‘s avonds direct uit kunnen staan. Dat is je lichaam gewoon niet gewend.
  2. Zorg voor een vast slaapritme. Ga elke dag om dezelfde tijd naar bed en kom er ook op dezelfde tijd weer uit. Ja, het is een inkopper, maar dit lukt veel mensen niet.
  3. Een vast avondritueel helpt bij het klaarmaken om te gaan slapen. Je lichaam en brein weten dat deze handelingen voorafgaan aan het slapen gaan waardoor zij ervoor zorgen dat zij je klaar maken om te slapen.
  4. Maak een reële planning of to do-lijst. Als je start met een te lange lijst of te krappe planning, dan moet je voor een geslaagde dag hard werken en mag er niets tussenkomen. De kans dat dat gebeurt is klein. Plan daarom reëel je dag in, waarin ook je pauzemomenten terugkomen. Zo ben je overdag minder aan het rennen en kan je hoofd ‘s avonds makkelijker uitgaan.

Met welke van deze 4 tips kan jij vandaag nog starten?

Is bij jou de basis nog niet op orde? Ik help je hier graag bij!